SALSA VS BACHATA

Het grote verschil: Salsa vs Bachata

Oorsprong en Invloed

Salsa

Salsa vindt zijn oorsprong in het Caribisch gebied, met name in Cuba, in de late jaren ’60 en vroege jaren ’70 van de vorige eeuw. Het is een samensmelting van verschillende dansstijlen en muziekgenres zoals Son, Rumba en Mambo, en is tevens beïnvloed door jazz en rockmuziek. Dit resulteert in een rijke en diverse culturele achtergrond.

Bachata

Bachata is ontstaan in de Dominicaanse Republiek en begon zich te ontwikkelen in de jaren ’60. Het is voornamelijk geëvolueerd uit de bolero en bevat ook invloeden uit de Afrikaanse en andere Latijns-Amerikaanse muziek, wat bijdraagt aan het karakteristieke en romantische geluid.

Muziek en Instrumenten

Salsa

Salsamuziek is meestal snel en energiek. Het wordt gekenmerkt door een mix van verschillende instrumenten zoals trompetten, trombones, conga’s, bongo’s, timbales en piano, wat zorgt voor een levendige en ritmische klank.

Bachata

Bachata-muziek is daarentegen over het algemeen romantischer en langzamer in vergelijking met Salsa. De gitaar is het meest prominente instrument in Bachata, vaak begeleid door bongo’s, bas en güira, wat een gevoelige en melancholische toon creëert.

Basisstappen en Timing

Salsa

Salsa wordt gedanst in een snel-snel-langzaam ritme, met drie stappen voor elke vier tellen van de muziek (meestal gedanst op de tellen 1, 2, 3 en 5, 6, 7). Dit zorgt voor een dynamische en opwindende danservaring.

Bachata

Bachata bestaat uit drie stappen gevolgd door een tik of tap, en wordt gedanst op een vierkwartsmaat (1, 2, 3, tik). Dit creëert een sensuele en vloeiende beweging.

Figuren en Bewegingen

Salsa

Salsadansen kenmerkt zich door snelle voetbewegingen, draaiingen en wendingen. De beweging vindt meestal plaats in een lineair patroon of slot. Dit vereist precisie en behendigheid in de uitvoering.

Bachata

Bachata wordt gekenmerkt door een nauwe verbinding tussen de danspartners, sensuele heupbewegingen en een meer zijwaarts of cirkelvormig patroon. Het benadrukt intimiteit en expressie door lichaamsbeweging.

Complexiteit en Stijl

Salsa

Over het algemeen heeft Salsa de neiging om meer complexe draaipatronen en snellere voetbewegingen te hebben, wat een goede coördinatie en timing vereist. Het staat bekend om zijn uitbundige en flamboyante stijl.

Bachata

Bachata heeft eenvoudigere voetbewegingen maar legt meer nadruk op lichaamsbewegingen en de verbinding tussen de partners. Het is meer ingetogen en sensueel in vergelijking met de levendigheid van Salsa.

Wereldwijde Populariteit

Salsa

Salsa is wereldwijd meer populair en erkend dan Bachata, en wordt vaak geassocieerd met een feestelijke en levendige sfeer.

Bachata

Bachata is sterk aan populariteit aan het winnen, hoewel het een iets specifieker publiek heeft in vergelijking met Salsa. Bachata wordt vaak geassocieerd met romantiek en passie.

Danslessen

Kan je je in dit reglement vinden en
sta je te springen om dansles te beginnen volgen?
Klik dan hier voor meer informatie over onze wekelijkse danslessen.

Salsa en Bachata dansen

Vrijblijvend proberen?

Wil je graag eens een dansles Salsa L.A. of Bachata vrijblijvend proberen?
Meer informatie over onze vrijblijvende dansles vind je hieronder.